Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ Ή ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Αντισυνταγματάρχη Ειδικών Δυνάμεων  ε.α.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις ήδη υλοποιούμενες επιθέσεις εναντίον μιας ακόμη κατηγορίας συνταξιούχων, των αποστράτων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Επιθέσεις που επιτέλους πυροδότησαν την θρυαλλίδα της αντίδρασής τους απέναντι στις εξυφαινόμενες εξελίξεις εις βάρος τους.

Μια αντίδραση, που άρχισε να αποκτά σάρκα και οστά με την δημιουργία συσπειρωτικών   κινήσεων όπως της ΚΕΘΑ (Κίνηση για την Εθνική Άμυνα) το 2000 και αργότερα με την εμφάνιση  διεκδικητικών συνδικαλιστικών  φορέων με πρώτη την ΑΝΕΑΕΔ το 2010 και αργότερα της ΑΚΙΣ. Εκατοντάδες στελέχη των ΕΔ συντάσσονται, με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς, σ’ όλη τη χώρα, στις συνδικαλιστικές τους εστίες, που τελικά αποτελούν και τον μονόδρομο για μια δυναμική, αποτελεσματική, δημοκρατική, και κυρίως επωφελή πρακτική διεκδίκησης.
 

Στην πορεία αυτή, είναι σημαντικό να επισημανθεί η συνεχής προσπάθεια του υπάρχοντος δομημένου συστήματος να εκτρέψει την διογκούμενη αντίδραση σε ελεγχόμενες ανώδυνες κατευθύνσεις, πρακτική δοκιμασμένη και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες εξαιρετικά αποτελεσματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση απόστρατου, ανώτατου στον βαθμό, συναδέλφου και διεκδικητή του προεδρικού θώκου της ΕΑΑΣ (Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού), για  συγκέντρωση – διαμαρτυρία των αποστράτων, υπό την  αιγίδα της. Κι αν κάποιος  καλοπροαίρετα αποδέχονταν, σ’ αυτή την πρόταση, πολιτική αφέλεια,  έρχεται η προσεκτική μελέτη των προεκλογικών εξαγγελιών των υποψηφίων για την προεδρία της ΕΑΑΣ ,σε συνδυασμό με το πια είναι η ΕΑΑΣ, και κατ' αντιστοιχία οι ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ για το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία, για να αντιληφθεί την προσπάθεια  ώθησης των διεκδικήσεων σε επιθυμητές και ελεγχόμενες  για το σύστημα κατευθύνσεις.

Πολύ πρόσφατο παράδειγμα η επίσημη και συνάμα ανατριχιαστική προτροπή του ΓΕΣ προς την ΑΝΕΑΕΔ, απάντηση του σε επιστολή της ΑΝΕΑΕΔ, που περιελάμβανε αίτημα συνάντησης – ενημέρωσης, που ούτε λίγο ούτε πολύ, την ενημερώνει ότι τα αιτήματα ενός συνδικαλιστικού φορέα έχουν ισχύ για την επίσημη πολιτεία, μόνο αν υποβάλλονται μέσω της ΕΑΑΣ.

Και για να γίνει αντιληπτό το βάθος της βλακείας, του αμοραλισμού και της υποτίμησης της δύναμης των αποστράτων απ’ την πολιτική ηγεσία των Ε.Δ. , όπως αυτή εκφράζεται μέσω των φερεφώνων της (ΓΕΣ) , είναι αναγκαία μια συνοπτική περιγραφή της ΕΑΑΣ .

Η ΕΑΑΣ ιδρύθηκε επί μεταξικής δικτατορίας το 1938 με τον αναγκαστικό Νόμο 1284  και τροποποιήθηκε επί παπαδοπουλικής δικτατορίας, με τον ΝΔ 1171/72 , κοινός στις τρεις πλέον Ενώσεις, οι απόστρατοι του ναυτικού και της αεροπορίας ανεξαρτητοποιήθηκαν το 1972. Είναι ΝΠΔΔ και εποπτεύονται από το ΥΠΕΘΑ μέσω του Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ αντίστοιχα.  Σκοπός τους και είναι αποκαλυπτική η μελέτη του, όπως διατυπώνεται επίσημα, είναι ο παρακάτω:

α) Η επιμέλεια των συμφερόντων των μελών αυτής
β) Η παρακολούθηση των υποθέσεων των εν ταις επαρχίες μελών της
γ) Η ίδρυση ιδίου Ταμείου προς ενίσχυση των εχόντων ανάγκη μελών της
δ) Η ανύψωση της θέσεως των Αποστράτων Αξιωματικών στην Κοινωνία
ε) Η σύσφιξη των δεσμών συναδελφικότητας των ε.α. μελών μας
στ) Η διατήρηση των καλών σχέσεων με τους ε.ε. Συναδέλφους.

Μέσα λοιπόν από ένα πλαίσιο που θεσμοθετεί την απροκάλυπτη, αντιδημοκρατική, αντικοινωνική και φοβική προσπάθεια γκετοποίησης των αποστράτων, απόλυτα ελεγχόμενη, απ’ τους εκάστοτε κυβερνητικούς προϊστάμενους των ΕΔ προτρέπουν τους απόστρατους να διεκδικήσουν.

Ας γίνει επιτέλους κατανοητό στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ ότι οι εποχές της αναγκαστικής και εκβιαστικής χειραγώγησης των απόστρατων, πέρασαν ανεπίστρεπτα. Τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στους απόστρατους, θα τα λύσουν οι ίδιοι με συσπείρωση, αγώνα, και συντονισμό με άλλες κοινωνικές, χειμαζόμενες δυνάμεις. Η επίθεση που δέχονται είναι κοινή. Είναι αναγκαίο και πρώτιστα ενισχυτικό του αγώνα  αυτός ο συντονισμός.

Ας γίνει κατανοητό στους απόστρατους  που θέλουν να παίξουν το παιχνίδι του ΥΠΕΘΑ ότι ο ρόλος τους θα αποκαλυφθεί. Οι πρακτικές τους είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες.

Ας γίνει κατανοητό ότι η λύση στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνει και ο κλάδος μας, στην αγανάκτηση, στο θυμό αλλά και την ελπίδα, την εμπιστοσύνη στην συλλογική δύναμη, είναι η συμμετοχή στα νέα συλλογικά όργανα, προσπερνώντας τα απολιθώματα του παρελθόντος (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ).

Ας γίνει η σταδιακή συσσώρευση εμπειρίας διεκδικήσεων, παρακαταθήκη για την μελλοντική μας κλαδική πορεία.   Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτε. Θα το κερδίσουμε ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ και ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ, για μας και τα παιδιά μας. Το ποτάμι πλέον πίσω δεν γυρίζει.