Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Συμμετοχή του Συνδέσμου μας στην ενημερωτική συγκέντρωση της ΠΟΣ

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων  τάξεως 1980  (ΣΑΑ/ΣΣΕ80) εκπροσωπήθηκε στην ενημερωτική  συγκέντρωση που έγινε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (Π.Ο.Σ.) στις 13-04-2011 στο Δημαρχείο Χολαργού – Αίθουσα, «Μελίνα Μερκούρη» με θέμα  ΠΟΣ και  ΜΤΣ.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΑΑΣ και άλλων  φορέων  του ΣΞ όπως  Συνδέσμων Τάξεων 1948-1954-1955-1957-1959-1961-1962-1971-1973-1975-1976-1978-1980- 1981-1982, ΣΑΙΤΘ, ΛΑΣ,  ΣΑΑΑΣ καθώς και συνάδελφοι- στελέχη ε.α. του Στρατού Ξηράς.  Προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΜΤΣ,  Υπτγος εα Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος.
O πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ.   της Π.Ο.Σ  ανέπτυξε κατά τρόπο συνοπτικό την ιστορική διαδρομή και αναγκαιότητα ίδρυσης της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας παρουσίασε τους  στόχους, τις δράσεις, τις  επιδιώξεις και προοπτικές αυτής.
Ο πρόεδρος του ΜΤΣ ανέπτυξε διεξοδικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΜΤΣ (μέρισμα, ΒΟΕΑ κλπ). ΕΚΟΕΜΣ, ΕΛΟΑΣ(πρώην ΤΑΣ), ΝΙΜΤΣ και ακολούθησαν τοποθετήσεις φορέων.

Ακολουθούν οι απόψεις – θέσεις του Προέδρου ΜΤΣ και οι κυριότερες ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από τους παριστάμενους συναδέλφους.

Απόψεις – Θέσεις Προέδρου ΜΤΣ

            Ο πρόεδρος του ΜΤΣ Υποστράτηγος Σωτηρόπουλος ανέλυσε, στο διαθέσιμο χρόνο, την κρατούσα κατάσταση στο ΜΤΣ. Προέβη σε σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του ΜΤΣ στα αίτια που οδήγησαν το ΜΤΣ στη σημερινή κατάσταση, επιρρίπτοντας ευθύνες, λόγω ανεπάρκειας ή άγνοιας, στους χειριστές των θεμάτων και τα Διοικητικά Συμβούλια, χωρίς πρόθεση ή ιδιοτέλεια.

            Συγκεκριμένα ανέφερε κατά περίπτωση τα ακόλουθα: 

                        α. ΜΤΣ – Μέρισμα

                        Το χρέος σήμερα ανέρχεται σε 368 εκατομμύρια ευρώ και διευκρίνισε ότι το ΜΤΣ μπορεί να εξυγιανθεί, εντός 5ετίας, αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα που είναι προς επικαιροποίηση ξεκινώντας από το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα συγκληθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Στο σημείο αυτό ζήτησε τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις των Μερισματούχων, Συνδέσμων δια της ΠΟΣ, για να τις συμπεριλάβει στην τελική πρόταση του ΜΤΣ. Θεωρεί ότι εντός της επόμενης διετίας το μέρισμα θα μπορεί να ανακάμψει βελτιούμενο.

                        β. ΕΚΟΕΜΣ

                        Η οικονομική κατάσταση του ΕΚΟΕΜΣ είναι οριακή και απαιτεί συστηματική προσπάθεια και σωστή διαχείριση, γιατί είναι εύκολο να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον σοβαρό πρόβλημα. Παραδέχτηκε ότι ένα σοβαρό θέμα είναι η μη απόδοση από το ΜΤΣ των κρατήσεων υπέρ ΕΚΟΕΜΣ  (40 εκατ. ευρώ), για τα οποία εκτιμά ότι από το 2ο εξάμηνο του 2011 θα αρχίσει να το αποπληρώνει.

                        γ. ΕΛΟΑΣ

                        Διατύπωσε την άποψη ότι απαιτείται εξορθολογισμός των παροχών, που θα ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες, με βάση τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία και τις αναμενόμενες καταβαλλόμενες εισφορές. Έχει εισηγηθεί νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των πόρων του.

                        δ. ΒΟΕΑ

                        Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα βασανιστικό γιατί υπάρχουν σε εκκρεμότητα 12500 αιτήσεις, χωρίς το αντίστοιχο αποθεματικό. Απαιτείται πρώτα η ρύθμιση του χρέους προς το Υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Εντός του 2ου εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα ικανοποιηθούν 150-200 αιτήσεις. Σε σχετικό ερώτημα συναδέλφου για την τήρηση της προτεραιότητας και την αντικειμενική αξιολόγηση των κατ’ εξαίρεση αιτήσεων, ο πρόεδρος του ΜΤΣ δήλωσε ότι μελετά τον προσδιορισμό της προτεραιότητας για σοβαρούς λόγους υγείας (πιθανόν ζητώντας και  γνωμάτευση ακόμη και της ΑΣΥΕ) και ανάλογα με τον προς ικανοποίηση αριθμό αιτήσεων   θα εισηγηθεί αντίστοιχα στο ΔΣ. Δήλωσε ότι έχει ζητήσει την άποψη της Αρχής προσωπικών δεδομένων και αν υπάρχει δέσμευση θα αναρτήσει τον αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης με τα αρχικά δικαιούχου και μερισματούχου. Δεσμεύθηκε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ΜΤΣ, τις αιτήσεις και αποφάσεις παροχών, πάντα στο πλαίσιο σεβασμού των προσωπικών δεδομένων.

            Κλείνοντας τη συνοπτική ενημέρωση ο πρόεδρος του ΜΤΣ έκανε μνεία στην ανάγκη:

·      Διατήρησης  πάση θυσία των κοινωνικών πόρων, με παράλληλη αλλαγή της ονομασίας-περιγραφής, για ευνόητους λόγους.
·      Εξασφαλίσεως εργοδοτικής εισφοράς, παράμετρος με ιδιαίτερη βαρύτητα για την οικονομική ευρωστία του ΜΤΣ
·          Ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων των τριών (3) Κλάδων.
·         Συνέχισης της Υπαγωγής στο ΥΠΕΘΑ.


            Στη συνέχεια διατυπώθηκαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους συναδέλφους, με κυριότερες τις παρακάτω:

                        α. Αντγος ε.α. Σπυρίδων

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Ποια είναι τα περιθώρια και η προοπτική-βεβαιότητα της αναλογικής καταβολής εισφορών από τα μέλη-μερισματούχους διαφορετικής προέλευσης, για την εξασφάλιση ανταποδοτικής ή αναλογικής παροχής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:   Απάντησε ότι είναι πρόεδρος όλων των μερισματούχων, αλλά είναι γνωστό ότι ένας από τους λόγους της έλλειψης ρευστότητας είναι η μειωμένη συμμετοχή της ΕΛΑΣ και γι΄αυτό θα ζητήσει την αντίστοιχη αύξηση της συμμετοχής της.

                        β. Υπγος ε.α Παναγιώτης Ψυχογιός

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρέχονται συντάξεις σε τρίτους (Εθνικής Αντίστασης), από τους οποίους δεν προηγήθηκε η είσπραξη των απαιτούμενων εισφορών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι αλλά έφεραν το βαθμό του Ευέλπιδος 1ης-2ας-3ης Τάξεως

                        γ. Ταξχος  ε.α  Μπαλάσης

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει προηγούμενο, όπου ΝΠΔΔ να πληρώνει συντάξεις στους εργασθέντες στο ΜΤΣ; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι και το ΜΤΣ πληρώνει για τους  συνταξιοδοτηθέντας  πριν το 1992. Προτίθεται να προωθήσει ρύθμιση αντιμετώπισης του θέματος
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποία η τύχη του κτηρίου του Μεγάρου ΜΤΣ της Ομόνοιας, στο οποίο καθημερινά κυκλοφορούν περιθωριακά άτομα .
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουν μπει ρολά για το βράδυ ενώ ταυτόχρονα έχει προκυρηχθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος, εν αναμονή έκθεσης ορκωτών εκτιμητών. Πάντως απαιτούνται περί τα 8 εκατ. ευρώ (εκτίμηση) για αποκατάστασή του.

                        δ. Ταξχος ε.α Κανέλος

            Για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης απαιτείται ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΜΤΣ όλων των αιτήσεων (συμπεριλαμβανόμενων των κατ’εξαίρεση) καθώς και των εγκριτικών αποφάσεων παροχών, που σε κάθε περίπτωση δεν προσκρούουν στα προσωπικά δεδομένα.

                        ε. Ταξχος ε.α. Θεοδωρόπουλος

ΕΡΩΤΗΣΗ: Διευκρινήσεις επί της νομιμότητας και του συμφέροντος της ανανέωσης της σύμβασης μίσθωσης του Μεγάρου ΜΤΣ (ΑΤΤΙΚΑ).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έκανε ανάλυση του νομοθετικού/οικονομικού  πλαισίου και περιέγραψε συνοπτικά πως θα μπορεί να αποβεί συμφαίρουσα επένδυση.

στ. Σχης εα  Ροδόπουλος

     Συνεχάρει  για τις επιτυχημένες ενέργειες εξυγίανσης του ΝΙΜΙΤΣ και τη σωστή λειτουργία της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά την πρόσφατη περίοδο. Ο πρόεδρος του ΜΤΣ απάντησε ότι κύριος συντελεστής είναι ο Γ. Δντης του ΝΙΜΤΣ κ. Τέγος