Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ο Α/ΓΕΣ υπέρ των ελληνικών προϊόντων στις ΕΔ

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Μια ευχάριστη  έκπληξη περίμενε τους δημοσιογράφους κατά την πρώτη επαφή τους με τον νέο Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά: Πάνω στην (φιλική) συζήτηση, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μανωλάς εκφράστηκε εξαιρετικά θετικά υπέρ της επιλογής και στήριξης των Ελληνικών προϊόντων για την κάλυψη των καθημερινών  - και όχι μόνο- αναγκών του στρατεύματος!
Η αφορμή δόθηκε από το κατά πόσο αποτελεί προτεραιότητά του η διατήρηση ή και επέκταση της λειτουργίας ιδιωτικών <<ΚΨΜ>> σε στρατόπεδα. Όπως είπε, το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στην Θήβα είναι πιλοτικό , ότι θα αξιολογηθεί ως προς την εξυπηρέτηση των σκοπών για τους οποίους εφαρμόστηκε δοκιμαστικά και ότι βασική του επιλογή είναι αυτές τις δύσκολες οικονομικά ημέρες να μην επιβαρύνεται κι άλλο η οικογένεια του στρατευμένου.

Το παράδειγμα με το γάλα στην Λάρισα

Τον κ. Μανωλά ''ακολουθεί'' η φήμη ότι έχει στηρίξει ελληνικά καταναλωτικά προϊόντα και είναι ''φαν'' της ιδέας - όπως π.χ. ότι βοήθησε την διάθεση και ελληνικού φρέσκου γάλακτος στο προσωπικό της  1ης Στρατιάς , στην Λάρισα, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΑΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό ερωτήθηκε από συνάδελφο αν από την νέα του θέση θα κινηθεί ανάλογα, δεδομένου ότι πλέον αυτό είναι και εθνική ανάγκη.
<<Βεβαίως, στο πλαίσιο του νόμου και των δυνατοτήτων, θα προωθήσουμε την αγορά ελληνικών και τοπικών προϊόντων, για ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών. Όπου γίνεται - και ευκαιρίες μπορούμε να βρούμε πολλές και σε πολλούς τομείς με ευελιξία και δημιουργικότητα-  αυτό γίνεται αλλά θα το ενισχύσουμε  σημαντικά>>.

<< Μπορεί να κάνουμε θαύματα>>

Κατά τις πληροφορίες το κομμάτι αυτό άσκησης διοίκησης από τα κλιμάκια του στρατεύματος, θα επιδιωχθεί να είναι ''μετρήσιμο'' ή έστω ατύπως αξιολογουμενο, πάντα καλύπτοντας τους κανόνες ανταγωνισμού του νόμου.<< Μπορεί να κάνουμε θαύματα μέσα από τέτοιες επιλογές>> λέει στρατιωτικός  που έχει μελετήσει το θέμα και γνωρίζει από τους ειδικούς, όπως αναφέρει ότι αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων αγαθών με ντόπια, θα «πέσουν» στην ελληνική οικονομία κάπου 10 δις ευρώ τον χρόνο. Με το ποσό αυτό, προσθέτει,  θα μπορούσαν π.χ. να καλυφθούν οι συνολικές δαπάνες (αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές κλπ) 600.000 νέων θέσεων εργασίας συμπατριωτών μας!

Οδηγία και Αν. Υπουργού

Άλλωστε και η Αναπληρωτής Υπουργός κ. Φώφη Γεννηματά έχει δώσει έγγραφη οδηγία προς τον Αρχηγό  ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωσταράκο να κάνει εξειδικεύσεις και εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά το ΓΕΣ στις αρχικές σκέψεις που έχουν γίνει για την προώθηση των Ελληνικών Προϊόντων  εξετάζεται να επιδιωχθεί να γίνει συνείδηση σε στελέχη και στρατευμένους  το ''Προτιμάτε Ελληνικά'' και όσον αφορά τις προσωπικές  καθημερινές τους καταναλωτικές επιλογές. Και αυτό θα επιδιωχθεί να γίνει  μέσα από καμπάνιες , ομιλίες φορέων κλπ. Άλλωστε και η πολιτική  των αρμόδιων για την καθιέρωση του σήματος ''Ελληνικό Προϊόν'' σε αυτό αποσκοπεί.

''Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!'' 

Το ευχάριστο μήνυμα που περιείχε η τοποθέτηση του Αρχηγού ΓΕΣ μας έφερε στο νου άρθρο μας προ μερικών μηνών (30-9-2013) είχαμε την   (επιβεβαιωμένη ) πληροφορία  -  ότι σε ''Μονάδα Υποστηρίξεως''  ενός από τα Γενικά Επιτελεία μοιράζουν  για φρούτο στο γεύμα αχλάδια ...εισαγωγής!  Τότε , μεταξύ άλλων, σημείωνε το OnAlert:
<<Θα πρότεινα και στην πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία ( τον Δημ. Αβραμόπουλο, την Φώφη Γεννηματά  τον Αθ. Δαβάκη, τον Ειδικό Γραμματέα. Αντ. Οικονόμου και τους 4 Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων) να αναλάβουν πρωτοβουλίες μέσα στα πλαίσια του νόμου και της λογικής ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ. Το θέμα των οπλικών συστημάτων είναι ίσως περίπλοκο νομικά και δεν έχω εύκολη πρόταση: Αλλά στα καθημερινά πράγματα υπάρχει τρόπος!''Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!'' >>.