Τρίτη 31 Μαΐου 2011

«ΚΙΝΗΜΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Γράφει ο Ρουσσάκης Πολυχρόνης
Ταξίαρχος  ε.α


Α/.   Συνέντευξη(Απόσπασμα)Θεόδωρου Πάγκαλου στην εφημ. ‘ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ’ στις  26 Μαϊου 2011 στην δημοσιογράφο Γιωτάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Με εντυπωσιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, οι "αγανακτισμένοι πολίτες" διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών γενικώς. Μόδα είναι, θα περάσει, όπως είπε η κυρία Παπαρήγα;


          ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα εύκολα "όχι" πολλές φορές ενώνουν πιο άνετα απ" ό,τι τα πολύ πιο δύσκολα "ναι". Η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος, όσο κι αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένους που ακολουθούν τη μόδα των Νέων Τεχνολογιών, δεν εξαρτάται από τα like και unlike του facebook. Δείτε την Αίγυπτο. Πού οδήγησε το κίνημα του facebook; Στην εδραίωση σκληρού στρατιωτικού ελέγχου της χώρας. Κινήματα χωρίς ιδεολογία και οργάνωση, δηλαδή κινήματα που βασίζονται σε ένα συναίσθημα, σε μια στιγμή οργής, δύο πράγματα μπορούν να προσφέρουν: είτε ενός είδους ανώδυνη και αναποτελεσματική τελικά εκτόνωση, που δεν ενδιαφέρει καν την πολιτική αυτή καθαυτή, είτε ανοίγουν τον δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας με αντιδημοκρατικές μεθόδους σε οργανωμένες μειοψηφίες. Πολιτικό κίνημα θα σχηματιστεί όταν στα πανό δεν βλέπουμε μια διαρκή άρνηση όπου τεράστια "όχι" δεσπόζουν και καταπίνουν τα πάντα, αλλά όταν δούμε μια ιδέα για την οποία αξίζει κάποιος να κάνει θυσίες. 

       Β/.  Δικά  μου  ερωτήματα που προκύπτουν από συνεντ. Πάγκαλου

            α/. Δεν είναι ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της χώρας, που προεκλογικά έκαμε ευρεία χρήση ετούτης της ‘μόδας των τεχνολογιών’ για να προσεγγίσει τους νέους και να δώσει μια άλλη  εικόνα, εκείνης του ηγέτη του αύριο; Διατριβές έστελνε στους νέους μας ή μάθημα ‘Ελληνικών(!)’ τους έκαμνε; Χθες, η ‘μόδα των τεχνολογιών’ ήταν πρόοδος και σήμερα ‘έξω απ΄ εδώ’; 

            β/. Αλήθεια κ. Πάγκαλε, δεν ήταν ένα τέτοιο αυθόρμητο και χωρίς οργάνωση κίνημα λαού, που το 1974, έριξε ένα στρατιωτικό καθεστώς στην χώρα μας; Γιατί κατ΄ ανάγκη να φέρει τώρα ένα νέο τέτοιο, όπως στην Αίγυπτο και να μην φέρει την αναμόρφωση όλου του απηρχαιωμένου πολιτικού συστήματος, που εδώ και κάποιες δεκαετίες, κατέστη επιεικώς πολιτικό  κατεστημένο, αν όχι επί το ακριβέστερον,  πολιτικό (ολιγαρχικό) καθεστώς! Γιατί, αν δεν είναι  καθεστώς, πως ακόμη ο λαός ανέχεται να τον κυβερνούν και να ακούει υποσχέσεις διάσωσής του από εκείνους όλους, που τον βύθισαν οικονομικά; Και καλείται μονόπλευρα να πληρώσει το μάρμαρο, που εσείς καταστρέψατε; Και θα αποφύγω να αναφερθώ σε εκείνα τα απαξίας λόγια, περί κοπριτών, αντιπαραγωγικών, κ.λ.π, τα οποία θεωρώ μη άξια λόγου και αναφοράς. Ας κρατήσουμε ένα επίπεδο στον λόγο! Και θαρρώ, πως για κάτι τέτοιο μιλούν τελευταία πολλοί πολιτειακοί και πανεπιστημιακοί, αλλά και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας μας! Και το δυστύχημα είναι, ότι αναφέρονται στο σήμερα και στην, μετά την μεταπολίτευση εγκατεστημένη δημοκρατία, επικριτικά, συγκριτικά με την 7ετία των συνταγματαρχών, διευκρινίζω, επί οικονομικών θεμάτων!! Πόσο πολύ ξευτιλίστηκε (ή ξευτιλίσατε) η δημοκρατία!! Και τούτο τίνων κατόρθωμα είναι; 

            β/. Σαν τι  κίνημα, δεν ξέρω το γιατί το είδε έτσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δεν αρκέσθηκε στην ταυτότητα εκείνη, που από μόνο του αυτοπροσδιόρισε; Δηλαδή ‘Κίνημα (κίνηση) αγανακτισμένων πολιτών’! Ένα κίνημα, με διττή ιδεολογία, την οποία έξυπνα και αξιοπρεπώς,  πέρασε στον λαό! Δηλαδή, (1ον) ότι δεν έχει καμία κομματική εξάρτυση, τυγχάνοντας συνάμα αποδοχή, από πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων και (2ον), ότι αυτό το ίδιο το κίνημα απορρίπτει το ισχύον πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα, στρεφόμενο ταυτόχρονα  κατά των πολιτικών της χώρας, συλλήβδην και χωρίς διάκριση; Λέτε ο κ. Πάγκαλος, να αμύνεται κατά της κοινωνικής απόρριψης των απορριπτόμενων; 

            γ/. Δεν θα πρέπει κ. Πάγκαλε, οι πολιτικοί να αισθάνεστε ικανοποίηση, που η ‘οργή του λαού (φωνή Θεού)’, αρκέσθηκε σε μια αξιοπρεπή, ανώδυνη και αναίμακτη διαμαρτυρία; Μήπως θα επιθυμούσατε το ακριβώς αντίθετο; Υπάρχει ακόμα καιρός! 

            δ/. Άλλο ‘Πολιτικό Κίνημα’, δεν χρειάζεται να σχηματισθεί! Φτάνουν δυο Έλληνες τρία κόμματα!! Αρκεί μόνο, που απαξιώνονται τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα και όλοι όσοι τα συνιστούν και τα λειτουργούν! Γιατί εκεί στόχευε η διαμαρτυρία! Αυτή ήταν η ιδεολογία της. Απλοί, καθημερινοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν και θέλησαν, αυτή η διαμαρτυρία τους, να γίνει αντιληπτή από τους κρατούντες! Εκφράσθηκε η  οργή του λαού, ακριβώς όπως το επισημάνατε κ. Πάγκαλε, χωρίς καμία οργάνωση και προετοιμασία! Απλά αυθόρμητα και ειλικρινά!  Δυστυχώς όμως, κατά πως φαίνεται, δεν  κατάφερε να περάσει τα μηνύματα που επιδίωκε, γιατί ακριβώς αρκέσθηκε και περιορίσθηκε, σε μια αξιοπρεπή, ανώδυνη και αναίμακτη διαμαρτυρία!! Ίσως, την επόμενη φορά, να μην είναι έτσι!! Να το κάμει πιο δυναμικά, με ότι τούτο ήθελε σημαίνει, προκειμένου να τύχει του σεβασμού των πολιτικών!  Γιατί… «Ο σεβασμός, κυρία Γιωτάκη, δεν είναι αδυναμία, είναι αρετή»,  είπε στην ίδια συνέντευξη ο Θ. Πάγκαλος, μεγαλόστομα, ως συνήθως. Και φαίνεται λαέ, πως τον σεβασμό τον αισθάνονται οι ‘πολιτικοί’, όχι σαν αρετή, μα σαν επιβαλλόμενη δυναμική! Με τον βούρδουλα! Εεε, μα τότε, δεν έχει  παρά να τον αξιώσει ο λαός, με τον δικό τους τρόπο!

ε/. Επιπλέον,  απάντηση στην μέχρι σήμερα ιδεολογία των πολιτικών του χθες, του προχθές και γενικά του παρελθόντος, δίνει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, όπως παρακάτω:

         Γ/. Συνέντευξη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή στον Ρ/Δ σταθμό του ΑΝΤ1 μετά τις παραπάνω δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου.

          ΕΡΩΤΗΣΗ:  …για το αν συμμερίζεται την άποψη του Θεόδωρου Πάγκαλου, πως οι συγκεντρώσεις των "Αγανακτισμένων" είναι μια "μόδα των τεχνολογιών" και "ανώδυνη εκτόνωση" που δεν ενδιαφέρει καν την πολιτική.

          ΑΠΑΝΤΗΣΗ: "Το τι σήμαινε μέχρι τώρα ιδεολογία, με την κλασική έννοια του όρου, την είδαμε. Και είδαμε ανθρώπους οι οποίοι είτε ήταν κάποτε πολύ ιδεολόγοι που κατάντησαν να είναι, ή πίσω από τις δήθεν σκληρές ιδεολογίες, με την κλασική έννοια του όρου, τι κρυβόταν ή τι κρύβεται υπό την έννοια, δεν εννοώ των μεγάλων συμφερόντων- αλλά ότι κάποιοι τις χρησιμοποιούν τις ιδεολογίες για να έχουν άλλου είδους προβολές, άλλου είδους τοποθέτηση στα πολιτικά πράγματα".
*******
Τι θέλει άραγε να πει ο ποιητής; Κάτι θα ξέρει πάντως! Και που το απευθύνει; Όχι σίγουρα προς τον λαό, γιατί ο λαός δεν μίλησε παρά για αγανάκτηση! Τότε; Ποιος είναι ο δήθεν ιδεολόγος, που πυροσβεστικά αναφέρεται στην απόκριση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Και την απάντηση του Γ. Πεταλωτή, την οικειοποιούμαι και την χρεώνομαι σαν δική μου!! Γιατί με καλύπτει πλήρως!!! Βέβαια, την ίδια απόκριση δίδω και στην κ. Παπαρήγα! Την αρχηγό του κόμματος του λαού!! Που από την ερώτηση της δημοσ. Γιωτάκη φαίνεται πως πιστεύει ότι, ‘Μόδα είναι, θα περάσει, όπως είπε η κυρία Παπαρήγα;’ Και κ. Παπαρήγα μου, την οργή του λαού την μεταφράζεται σαν ‘μόδα’, τότε μάλλον λάθος κόμματος ηγείσθε, ή λάθος γενικότερα ηγείσθε!!